Samsun Vezirköprü ilçesinde bulunan Özyörük köyünün olduğu yerde Kurtuluş Savaşı'ndan önce Uyuzsuyu isminde Rum köyü olduğu söylenmekte. 1920'li yıllarda Adapazarı, Aktaş köyünden Tekeli yörüklerinden Karatekeli yörükleri bu köyün arazisini satın alarak Kabalı köyüne bağlı Karapınar mahallesi olarak yerleşmiştir. Daha sonra muhtarlığı alarak Kabalıkarapınar olarak anılmış ve 1980 yılında Özyörük olarak bugünkü adını almıştır.  

Bu köye ilk etapta 5 aile yerleşmiştir: Süleyman Çavuş (Süleyman Toygar), Kara Abdi (Abdullah Çağlayan), Kara Ellez (İlyas Çağlayan), Kırçene (Mehmet Deveci), Peltek (Mustafa Sarıtaş). Bunlara ilaveten daha sonra Kör Mahmut (Mahmut Dindar), Cılbak Nuri (Nuri Çiçekdağı), Enişte Memet(Mehmet Teker) aileleri de katılmıştır.

Köy fiziki konum itibari ile kayalıklar arasında bulunmaktadır. Buranın tercihinin sebebi ise bütün yörüklerde olduğu gibi keçilerin rahat otlamasını sağlamaktır. tabi yıllar içerisinde keçi kültürü yok olmaya yüz tutmuştur.

Her yıl yaz aylarında Amasya Merzifon'da bulunan Tavşan dağı eteklerindeki yaylaya göç edilmekte ve çadırlar kurulmaktadır.

Zamanla tarım ve hayvancılığın geçime destek olamaması ve verimli arazinin kısıtlı olması sebebiyle dışarıya göçler başlamıştır.Köyün göç ettiği şehirler, başta Bursa, İzmir, İstanbul, Ankara.
Bursa'da köy halkının birlikte kurduğu "Samsun Yörükleri Kültür Dayanışma Derneği" vardır. Ama bu derneğe ait her hangi bir web sayfasının olmayışı tanıtım açısından sıkıntı oluşturmaktadır.

Köyün gelenek, görenekleri;yörük türkmen gelenek ve görenekleri aynıdır. Yemeklerden tarhana, fırında mantı, keşkek, topalak, höşmerim,yahni,yarma çorbası(genelde içine kızılcıktan yapılan eşki katılır), hamur çorbası(erişteden yapılır ve üzerine yağda yakılan nane dökülür),mısır çorbası ayrıca deri çökeliği meşhurdur.

Samsun iline 137 km, Vezirköprü ilçesine 22 km uzaklıktadır. Altınkaya Barajı sulama göleti bulunmaktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2019 - Çakır Deveci
2009 - Arif Çağlayan
2004 - Eyüp Çağlayan
1999 - Mehmet Ali Çiçekdağı

Köyde ilköğretim okulu vardır.Ancak orta öğrenim kısımı ilçe merkezindeki YİBO'larda tamamlanmaktadır.

Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır.Ancak hala kerpiç ve kanalizasyon şebekesi olmayan evler de mevcuttur.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol beton olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyde ayrıca Rumlardan kaldığı düşünülen kaya mezarı da bulunmaktadır.

2 yorum:

  1. Uzun süredir aradığım siteyi sonunda buldum bu güzel paylaşımlarınız için Lenovo servisi olarak teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  2. Kenan hocam; kısa ve öz bu paylaşımın için teşekkkür ederim, eline sağlık...

    YanıtlaSil